WELK CARBONPERCENTAGE MOET IK KIEZEN BIJ DE AANSCHAF VAN EEN NIEUWE STICK?

We krijgen vaak mensen in de winkel die denken dat ze zoveel mogelijk carbon in een stick nodig hebben. Ze denken dat dit de beste sticks zijn en dat deze het langst meegaan, maar dit is zeker niet het geval. Het is erg persoonlijk welk carbonpercentage echt past bij jou. De vraag is hoeveel carbon is nou daadwerkelijk verstandig om te nemen? En hoeveel carbon past bij het niveau dat je speelt?

play hockey

Materialen

Bij het aankopen van een nieuwe stick is het heel belangrijk om rekening te houden met het percentage carbon. Met een stick van 100% carbon wil het niet automatisch zeggen dat je daardoor beter gaat hockeyen. Kinderen die een stick met een te hoog carbon percentage kopen gaan zelfs minder goed hockeyen. Daarnaast is het onmogelijk dat een stick uit 100% carbon bestaat. Om een stick goed te kunnen gebruiken moet carbon altijd gecombineerd worden met andere soorten vezels zoals glasfiber of aramide. We zullen je nog wat meer uitleg geven over het gebruik van deze materialen.

Carbon

Zorgt voor maximale stijfheid. Hoe meer carbon er in een stick zit hoe stijver de stick is. Voordelen hiervan zijn dat je meer power hebt en dat je harder kunt pushen, flatsen en slaan. De nadelen zijn dat de bal sneller van je stick af springt en dat je minder balgevoel hebt bij het aannemen en dribbelen.

carbon

Fiberglass

In elke stick zitten glasvezels. Hoe meer glasvezels er in een stick zitten hoe meer flexibiliteit de stick geeft. Wanneer je start met hockeyen is het voor onder andere je techniek veel fijner om met een stick te hockeyen waar veel glasfiber in zit. De flexibiliteit komt omdat glasfiber een zachtere vezel dan carbon is.

fiberglass

Aramide

Dit is een vezel die altijd maar minimaal in de stick aanwezig is, omdat deze vezel heel slijtgevoelig is. De vezel wordt in de stick verwerkt om de stugheid meer uit de stick te halen waardoor je ook minder trillingen voelt.

 

aramide

Wat adviseren wij?

Maar welk carbonpercentage adviseren we nou voor welke speler? Dit blijft altijd heel erg persoonlijk en er kan niet altijd van te voren worden bepaald wat je echt nodig hebt. Over het algemeen gaan we uit van de volgende verdeling.

10% – 30% Carbon; D Jeugd – C Jeugd (en beginnende hockeyer).
Deze sticks stimuleren de ontwikkeling van je technische vaardigheden en door het relatief lage percentage carbon heb je meer controle over de bal.

30% – 70% Carbon; Allround hockeyer.
Een stick met dit carbonpercentage is voor vrijwel iedereen geschikt. De sticks bevatten genoeg carbon om meer power uit je stick te halen en harder te kunnen slaan, flatsen en pushen. Tegelijkertijd blijft de stick flexibel en gebruiksvriendelijk genoeg om je techniek te blijven bevorderen.

70% – 100% Carbon; Selectie spelers & senioren hockey.
Dit zijn sticks met een hoog carbonpercentage, waardoor ze zeer stug en stijf zijn. Hierdoor haal je veel power uit de stick en zul je merken dat je harder kunt pushen, flatsen en slaan. Bij het balgevoel en aannemen van de bal zul je merken dat je techniek veel belangrijker is dan een stick met minder carbon. Als je dus over voldoende technische vaardigheden beschikt en nog meer power uit je spel wilt halen dan is dit percentage carbon zeer geschikt.

Testen!

Zoals al eerder aangegeven is het heel erg persoonlijk wel carbonpercentage echt bij je past. Om dit te weten te komen kun je altijd naar onze winkel in Leende komen om verschillende sticks te testen. Daarnaast staan we altijd voor je klaar om je persoonlijk advies te geven over de verschillende sticks.

hockeystick testen